Perfekt førstehåndsindtryk til jobsamtalen med 9 simple tricks

By: Søren

Få din krop til at arbejde for dig – ikke i mod dig.

Nyeste forskning viser, at du i løbet af maksimalt 7 sekunder danner dig førsthåndsindtryk af en ny person, når du møder dem. Og det førstehåndsindtryk kan være meget svært at få ændret igen.

Vi gennemgår nedenfor 9 simple tricks, som kan få dig til at give et mindeværdigt og positivt førstehåndsindtryk.

Generelt ved man, at menneskehjernen som noget af det første bemærker som forskellighed og asymmetri, som den ubevidst og meget hurtigt kan opfatte negativt, når den ser noget nyt og ukendt.

En jobsamtale skal vise din kommende jobsamtale, hvem du er. Derfor er det helt essentielt, at man fjerner eventuelle irritationsmomenter og fremstår som den absolut bedste udgave af dig selv – eller i værste fald bliver sorteret væk for noget, som du med 10 minutters forberedelse kunne have undgået.

Nogle af de følgende ting kan virke banale for nogen, men tro mig: Overraskende mange falder i på flere af nedenstående gode råd.

Nedenfor følger 9 områder, hvor du bliver guidet igennem den optimale måde at forberede dig på.

Hygiejne

bad-1253869_640

Først og fremmest skal du have styr på din basale personlige hygiejne. Det burde egentlig ikke være nødvendigt at sige, men tro mig: Erfaring viser, at det – desværre – er nødvendigt at sige.

Du skal se ud som om, at du tager vare på dig selv. Kan du ikke det, tror jeg ikke på, at du kan varetage dit job.

Det her er en af de helt banale tips: Sørg for at komme nyvasket og velfriseret, og dit tøj skal naturligvis være rent. Konkrete tips til et optimalt tøjvalg bliver behandlet længere nede.

Jeg har oplevet en person efter en jobsamtale blive omtalt som ”ham der lugtede af sved”. Oversat til almindelig dansk betyder det: Ligegyldig hvor flot et CV, og hvor god samtalen egentlig har gået, så var personen allerede sat i en (negativ) bås – sjovt nok fik han heller ikke jobbet.

Hår

Dit hår er en stor del af dit ansigt, og det er derfor essentielt, at du ikke bare vælger en frisure i et katalog, men rent faktisk finder en frisure, der passer til dit ansigt.

Har du ikke en fast frisør, så find en hurtigst muligt, som du stoler på. Få din frisørs input til hvilken frisure, der passer til dit ansigt. Er dit ansigt aflangt, skal du sørge for at have mere hår på siderne. Er dit ansigt bredt, skal du have mere på toppen end siderne.

Min frisør fortalte mig engang, at du skal blive klippet ca. en uge til halvanden før, du skal til en eventuel jobsamtale for, at håret kan se mest naturligt ud og gro tilstrækkeligt ud til passe til dit ansigt.

Hænder og fødder

At have styr på sin personlige hygiejne betyder også, at du skal have rene, nyklippede negle. Bruger du neglelak, skal den være fejlfri/nylagt. Du giver hånd, når du ankommer, og dine hænder vil typisk være på bordet under en jobsamtale. Er fingrene ikke i orden, vil det blive bemærket lynhurtigt.

Er du kvinde og ankommer du til jobsamtalen i sko, hvor man kan se dine tæer, gælder det samme for dine tånegle. . Er du mand og ankommer til en jobsamtale i fodtøj, hvor man kan se dine tæer, skal du tage hjem og skifte til et par sko. Ligegyldigt hvor maskulint, du rocker dine lækre Birckenstock-sandaler, skal du overveje, om du har lyst til at få jobbet.

Søger du et kontorjob, vil jeg se det som en komplet mangel på indsigt i dresscode – og dermed en manglende basal viden for social adfærd.

Makeup

Bruger du makeup, så sørg for at den bliver lagt diskret og som et kompliment til dine ansigtstræk. En god tommelfingerregel er, at kan man på 2 meters afstand se, du har makeup på, så har du taget for meget på. Det er dit ansigt, vi vil se. Ikke L’Oreals nyeste farver.

Skæg

suit-691849_640

Har du skæg, skal du sørge for – i lighed med dit hår – at det er nyklippet, rent og velplejet. Denne hænger sammen med trick nr. 1. Kan du tage vare på dit eget udseende, tror jeg bedre på, at du kan tage vare på dit arbejde.

Handler dit kommende job om repræsentation, salg eller lignende, vil det videre være en faktor, at du også skal være ansigtet udadtil for virksomheden.

Smykker og piercinger

Mængden, størrelsen og farverne på dine smykker vil afhænge meget af hvilken type job, du søger. Hvis du absolut ingen idé har om, hvad stilen er på din potentielle arbejdsplads, så er det bedre at skyde under end over målet for, hvad der er socialt acceptabelt.

Søger du kontorjob, kan det være en fordel at fjerne eventuelle (ansigts)piercinger – i hvert fald til første samtale eller indtil du har en bedre fornemmelse for, hvad din kommende arbejdsplads accepterer. Et stykke metal på 0,5 cm x 0,5 cm skal ikke stå i vejen for din mulighed for dit drømmejob.

Hold det så simpelt og stilrent som muligt. Pas især på med ringe, da du kan risikere at skulle sidde ved at glas- eller stålbord. Det kan lave en (irriterende) lyd hver gang, du bevæger hænderne.

Det perfekte håndtryk

Der findes som sådan ikke et rigtigt eller et forkert håndtryk, men som med så mange andre ting i livet, er det mest optimale at ramme noget lige midt i mellem.

 • Der er ingen, der gider mødes af ”knogleknuseren”, og man gider heller ikke sige hej til en våd karklud af en hånd.
 • Dit håndtryk skal være fast og ikke vare mere end 2-3 sekunder. Sørg for at din hånd er tør og ikke kold.
 • Har du problemer med nervøsitet, så gå ud på toilettet 5-8 minutter før samtalen og vask dine hænder i lunt vand. Sørg for at tørre dem godt bagefter.
 • Hvis du reelt er i tvivl om, hvorvidt du giver et godt håndtryk. Så er du i virkeligheden slet ikke i tvivl. Øv dig derfor på dine kæreste, dine forældre eller naboen.

Kropsholdning/kropssprog

Undersøgelser viser, at ud af en samtale tæller indholdet af det, du siger, alene for 10 %. De resterende 90 % handler om fremtoning, stemmelejde og kropssprog. En god kropsholdning til en jobsamtale er derfor helt essentielt.

Generelt gælder det, at en oprejst og god kropsholdning udviser selvsikkerhed, og at du fortjener opmærksomhed. Her følger nogle konkrete hacks, som på kort tid og med meget lidt øvelse kan flytte de små ubevidste signaler i en samtale i din favør.

 • Forsøg at sidde på den første halvdel af stolen og læn dig en smule frem. Det viser, at du er interesseret og deltager aktivt i samtalen.
 • Fold ikke armene over kors. Det er en lukket kropsholdning, og det afskærer dig aktivt fra at kunne bruge dine hænder og arme til at gestikulere og vise indlevelse og interesse for samtalen.
 • Det samme gælder med hænderne i lommen. Det er i øvrigt meget svært at have en sund og oprejst kropsholdning med hænderne i lommen. Forsøg så vidt muligt at holde dine hænder samlet på dine lår, eventuelt foldet.
 • Vær ikke bange for at bruge armene og hænderne til at gestikulere, men forsøg så vidt muligt at dine hænder altid vender tilbage til deres plads på dine lår. Øv dig foran spejlet derhjemme.
 • Sid så stille som muligt. Vippe, rulle eller dreje på stolen virker uroligt, nervøst og i værste fald irriterende for dem, du sidder over for.
 • Hold begge fødder fladt på jorden. Det hjælper desuden med at sidde stille. At sidde med bene over kors kan godt gå an, så længe det er under bordet.
 • Undgå at lege med dit hår, at knække dine knoer eller at klikke på din kuglepen. Selvom det bare er en dårlig vane, kan det signalere, at du er nervøs og utilpas.

Tøjvalg

entrepreneur-593358_640

Hvilket tøj man skal tage på til en jobsamtale er en større videnskab, men generelt gælder det, at du skal være så neutral som overhovedet muligt – og generelt klæde dig så tæt på den dresscode, som dit fremtidige job har.

Du skal generelt være bevidst om tøjstilen: Skal du møde op i jakkesæt og slips, kan en skjorte gøre det, eller er en grå hættetrøje i bedste Mark Zuckerberg-stil ok?

For at kunne svare på dette, skal du lave dit fodarbejde inden samtalen:

 • Find virksomhedens hjemmeside og se, om der er stemningsbilleder. Det kan samtidig give dig en pointer i forhold til mængden af smykker, tatoveringer, piercinger mv., som du skal vise til samtalen.
 • Søg på LinkedIn og Facebook efter personer, der er ansat i virksomheden. Deres profilbilleder – især på LinkedIn – kan sige rigtig meget om dresscode.
 • Led efter reklamer for virksomheden. Især kontorjobs har ofte billeder af deres personale i et skævt setup, hvor de står og griner af nogle papirer. – Se på deres tøjstil.
 • Mød op udenfor virksomheden nogle dage før, du skal til samtale i almindelig åbningstid og se, hvad de andre ansatte har på. Denne metode virker bedst til mindre virksomheder, da større virksomheder ofte kan have mange forskellige afdelinger med hver deres dresscode.
 • Ring til virksomheden. Giver ovenstående tip slet ikke nogle konkrete resultater, så ring til personen i jobopslaget og spørg. Det kan måske virke dumt. Men det virker endnu mere dumt at møde op grå hættetrøje og t-shirt, hvis dresscoden viser sig at være jakkesæt og slips. Det viser også en fremtidig arbejdsgiver, at du rent faktisk gør dig nogle tanker om, hvordan du fremstår – og at du tager din job(an)søgning seriøs.

Selve farven på dit tøj er en hel videnskab i sig selv – og der er skrevet mange lange og tykke bøger om, hvordan menneskehjernen opfatter andre mennesker forskelligt alt efter farven på deres tøj. For eksempel er der i USA fundet en sammenhæng mellem antal sejre i brydning og den røde farve. Man har gennem en empirisk undersøgelse fundet ud af, at den person, der har den røde trikot på, i gennemsnit over hele landet generelt vinder flere sejre.

Ovenstående punktopstilling skulle meget gerne have givet dig et konkret input på ikke bare tøjstil, men også farvevalget. Forsøg at ramme tonerne så godt som muligt, men helt præcis behøver man ikke at være. Det vigtigste er, at du ikke skyder helt ved siden af, så du ikke kommer i din gule yndlingssweater og møder de første 5 chefer i sort jakkesæt.

Generelt er det dog min erfaring, at de blå farver og gerne i retningen af de lidt mørkere toner som navyblå, altid vil være en sikker vinder. Teorien bag er, at blå virker roligt og behageligt på øjet og samtidig udstråler det troværdighed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *