Sådan bør du klæde dig til jobsamtalen

By: Søren

Det er langtfra alle, der mestrer at klæde sig helt rigtigt, når de skal til jobsamtale. Ens påklædning er imidlertid rigtig vigtig, da den er en del af førstehåndsindtrykket. Hvis du starter en samtale med et dårligt førstehåndsindtryk, kan det være rigtig svært at vende det negative indtryk til noget positivt i løbet af samtalen. Derfor har vi samlet nogle råd til dig, som skal til jobsamtale og gerne vil klæde dig rigtigt.

Være like-able

Det vigtigste, når du klæder dig på til en jobsamtale, er at du fokuserer på at være like-able. Det lyder måske indlysende, men der er mange, som ikke opfatter præcis hvad dette punkt omfatter. Når der tales om, at du skal være like-able, så betyder det ikke kun, at du skal være sympatisk i dine egne øjne. Det er vigtigt, at du vælger et look, som gør dig sympatisk for de fleste – gerne på tværs af sociale og økonomiske lag i samfundet.

Med andre ord er det langt fra alle jobsamtaler, hvor du skal komme i det stiveste puds. Man kan nemt være for afslappet klædt på, men omvendt kan man også være stadset for meget ud, hvilket betyder, at man kan komme til at virke en smule snobbet.

 

Det klassiske look er godt

Lige meget om du er mand eller kvinde, er det godt at gå efter et klassisk look, som er en smule afdæmpet. Det vil sige mørke og konservative farver som sort, grå, mørkeblå og lignende. Dette må gerne kombineres med hvide eller lyse farver, så det ikke bliver for tungt og samtidig virker smart.

Det klassiske look bliver i manges øjne opfattet som værende meget professionelt. Det får dig til at virke kompetent, hvilket skaber et godt helhedsindtryk allerede fra starten. Når du ser professionel ud, så er det samtidig nemt for den potentielt kommende chef at se dig som en del af arbejdspladsen.

Du må gerne kombinere med tøj, der har lidt farve, men lad være med at vælge skrigende farver, der ofte virker afskrækkende. Husk på at vi rent biologisk er programmeret til at opfattende skrigende farver som værende en advarsel.

 

Råd til mænd

Når du som mand skal til jobsamtale er noget af det vigtigste, at alt dit tøj er pænt, rent og nystrøget. Det er især vigtigt, hvis du har skjorte på. Du kan eventuelt tage slips på, men dette kommer noget an på virksomheden. Hvis du kender til deres dresscode på forhånd, så forsøg at efterligne den.

Som mand er det også en rigtig god idé, hvis du vælger en langærmet skjorte, sweater eller lignende. Det virker mere professionelt end korte ærmer. Undtagelsen på denne regel er, hvis I befinder jer midt i en rigtig varm periode. Din komfort er også vigtig, og det virker ikke tiltalende, hvis du er dækket i sved under samtalen.

Du bør desuden også sørge for, at din sko er nypudsede. Her er der naturligvis tale om pæne sko og ikke eksempelvis kondisko. Endeligt er det også en god idé at vælge mørke sokker. Dette falder lidt i tråd med at vælge de konservative farver, hvilket blev omtalt i det forrige afsnit.

 

Råd til kvinder

Mændene har det forholdsvis nemt, når de skal klæde sig til en jobsamtale. Det er lidt sværere for kvinderne.

Hvis du som kvinde skal til jobsamtale, skal du første og fremmest vurdere med dig selv, om du vil have bukser eller skørt på. Vælger du et skørt, bør du dog være opmærksom på skørtets længde og hvor tæt det sidder. Du bør eksempelvis være i stand til nemt at sætte dig ned uden at skørtet glider for meget op og dermed virker afslørende.

Hvis du vælger at tage bukser på til jobsamtalen, bør du være opmærksom på, om de er lavtaljede. Det virker negativt hvis du eksempelvis afslører underbukser, fordi bukserne glider ned, når du sætter dig. Ligeledes skal du også undgå nedringede bluser, der afslører for meget barm – eller kan det virke som om, at du prøver at få job på baggrund af din seksualitet.

Som kvinde bør du generelt stile efter det naturlige look. Det vil sige, at du ikke bør bruge for meget make-up eller have for mange hårprodukter i håret. Det kunstige look er ikke godt, da det ikke virker sympatisk i manges øjne. Af samme grund bør du også være forsigtig med lange negle eller skrigende neglelak. Hvis du er i tvivl, bør du altid gå efter det mest afdæmpede valg.

Endeligt bør du også altid tage det afdæmpede valg, når det kommer til smykker og parfume.

 

Andre ting

Der er visse andre ting, som du også bør være opmærksom på, hvis du skal til jobsamtale. Det er eksempelvis ofte en god idé, hvis du skjuler piercinger og tatoveringer, da du ikke kender virksomhedens politik til disse ting.

Derudover bør du også altid sørge for at undgå dårlig ånde eller fedtede hænder. Døjer du med nogen af disse ting, bør du overveje at medbringe mintpastiller eller håndsprit. Hvis du bruger tyggegummi, er det meget vigtigt, at du spytter det ud, før du går ind i virksomheden.

Generelt bør du desuden altid være der i god tid, og du bør aldrig være ved at spise eller drikke, når du møder op. Det er vigtigt at vise, at du prioriterer jobsamtalen over alt andet. Af samme grund skal din telefon også altid være på lydløs.

Lige meget hvad bør du huske på, at less is more, når det kommer til jobsamtalen. Det er ikke dit tøj, der skal sælge dig, men derimod din personlighed. Hvis din garderobe mangler en update, kan du kigge på Fashion Forest ved at klikke her, hvor de har modetøj fra alle de største brands i Danmark. Hvis du følger de ovenstående råd, er du helt sikker på, at du er klædt rigtig på, når du møder op til jobsamtalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *