Uopfordret jobansøgning – 11 tips til at skabe dit eget job

By: Søren

Vidste du, at mellem 1/3 og ½ af alle jobs aldrig bliver slået op?

De bliver besat enten gennem uopfordrede ansøgninger eller netværk.

En uopfordret ansøgning viser initiativ og er en mulighed for at tage en genvej til dit næste job, hvis du gør det rigtigt – men du risikerer også at brænde dine broer, hvis din mulige arbejdsgiver føler, du spilder hans tid.

Jeg har som arbejdsgiver modtaget en lang række uopfordrede ansøgninger gennem tiden og her vil jeg dele alle mine bedste tips med dig.

Brug 10 minutter på at læse artiklen her – der er 11 tips og bare ét af dem kan være det, der giver dig dit næste job!

Lad os komme i gang:

#1: Hvem sender du din ansøgning til?

En stor fejl ved mange uopfordrede ansøgninger er, at de bare er stillet til virksomheden og ikke en person.

Du henvender dig altid til en person.

Hvis det er en mindre virksomhed, du sender en uopfordret ansøgning til, så er det sandsynligvis stifteren og chefen.

Hvis det i stedet er en mellemstor eller stor virksomhed, så er der en HR-ansvarlig, du kan stille din ansøgning til.

Når du stiller din ansøgning til en faktisk person, tvinger du også denne person til at tage stilling til ansøgningen. Du viser også, du har læst op på hvilken virksomhed du ansøger til. Hvis arbejdsgiveren får indtryk af, at du bare sender ansøgninger ud i massevis, starter du med minuspoints i din jobjagt.

#2: Ringer du – eller skriver du bare en mail?

Du kommer foran i jobkøen ved at ringe først.

Det er der 3 grunde til:

 • Det er nemmere at knytte en personlig forbindelse til personen i den anden ende, når du ringer og taler med ham eller hende.
 • Du har flere kontaktflader med personen end blot én mail.
 • Du viser noget seriøsitet, når du ringer for at sikre dig, du sender din ansøgning det rigtige hen.

Når du ringer, så er det ikke for at sælge dig selv eller ansøge.

Du ringer kort til HR-chefen, direktøren eller anden person med beslutningsansvar og spørger, om det er dem, du sender en uopfordret ansøgning til. Når de bekræfter sender du med det samme efter snakken mailen afsted. De kender allerede noget til dig og er mere tilbøjelige til at kalde dig ind til en samtale.

Det hjælper ikke at ringe til receptionen eller omstillingen – det er ikke dem, der tager stilling til, om du bliver ansat eller ej bagefter. Rammer du omstillingen, så lad være med at spørge dem og bed om at blive stillet om til direktør eller HR-chef i stedet.

#3: Sådan indleder du din uopfordrede ansøgning

forretningsmennesker i gang

Det er de første par linjer der afgør, om personen i den anden ende læser resten af din ansøgning – eller om den bliver glemt i mængden.

Indled din ansøgning med at give personen en god grund til at læse videre.

Det kan du gøre på flere måder:

 • Fortæl at du kan tjene virksomheden penge, og at du håber, din ansøgning derfor bliver læst
 • Skriv ”Tak for vores telefoniske samtale i dag”, så personen husker dig – og takket være den personlige forbindelse læser videre
 • Skriv øverst, at du kun uopfordret ansøger få virksomheder, og at du derfor ønsker et hurtigt svar – det skaber eksklusivitet (mere herom længere nede i indlægget)

Det værste du kan gøre er at bruge 10 linjer på at skrive, du har ”ben i næsen” og ”holder begge ben på jorden”. Det fortæller arbejdsgiver, at du mangler kreativitet og ikke formår at sætte dig ind i hans eller hendes sted.

#4: Inviter dig selv til samtale

Afslut ikke din uopfordrede ansøgning med at skrive, du håber at høre fra arbejdsgiveren.

Tag skeen i egen hånd og skriv i stedet:

”Jeg håber, min ansøgning har vækket jeres interesse. Jeg har mulighed for at komme ind til en kort samtale i kommende uge, når det passer jer. Vend gerne tilbage på min@mail.dk med et tidspunkt.”

Du tager initiativet. Det er et stærkt signal at sende. Fortæl din mulige arbejdsgiver, hvad du gerne ser ske herfra. Lader du initiativet være op til dem, er der også mindre chance for, du nogensinde bliver kaldt ind til den første samtale.

#5: Vær eksklusiv med dine ansøgninger

Hvis din mulige arbejdsgiver får et indtryk af, du har sendt spredehagl ud og ansøgt 100 virksomheder uopfordret, gør du mere skade end gavn.

Så føler arbejdsgiveren, du har spildt hans eller hendes tid.

Vær i stedet eksklusiv med dine ansøgninger – og vis arbejdsgiveren, du er eksklusiv.

Du kan indlede din ansøgning med at skrive, du gerne vil arbejde for netop deres type virksomhed. Derfor har du kun sendt denne ansøgning til dem og eventuelt 2-3 andre. Du vil derfor sætte pris på et hurtigt svar.

Du viser forståelse og initiativ og virker mere eksklusiv end personen, der bare skyder uopfordrede ansøgninger afsted til højre og venstre.

#6: ”Sådan tjener I penge på at ansætte mig”

magnet tiltrækker penge

Når du ansøger om et job hos en privat virksomhed, så afhænger dine jobmuligheder af én ting:

Tjener virksomheden penge på at ansætte dig eller ej?

Det gælder uanset om du skaber direkte omsætning som sælger, eller om du er receptionist og derved sikrer alle andre kan udføre deres arbejde uden at blive forstyrret.

Det er med indtjening i baghovedet, du skal skrive din ansøgning.

Din arbejdsgiver er reelt set ligeglad med, hvad du laver i fritiden – med mindre, det gør dig til en bedre medarbejder.

Når du beskriver dine egenskaber, så lad være med at skrive, du er god til at multitaske. Skriv i stedet, at du kan varetage flere opgaver på én gang og derved sikrer, de andre medarbejdere kan udføre deres arbejde uforstyrret.

Du taler lige til virksomhedsejerens hjerte, når du taler om indtjening og hvad du kan tilbyde til virksomheden.

Dennis Drejer – indehaver af Rito.dk, der per skrivende stund har 6 fuldtidsansatte – fortæller følgende om hvad han lægger vægt på, når han modtager en ansøgning (opfordret som uopfordret):

”Når vi søger nye medarbejdere, så må ansøgerne kun sende deres ansøgning pr. mail med en specifik emnelinje, som vi vælger. Dukker der nogen op fysisk eller sender ansøgerne med en anden emnelinje, så får de et afslag med det samme. Det er vores første test på at se deres sans for detaljer. Herefter sortere vi rigtig hård i folk som virkelig brænder på den specifikke stilling, frem for folk som brænder for at ”tjene penge”.

Dem som i deres ansøgning kun skriver hvad de kan få ud af en ansættelse og ikke hvad vi som virksomhed kan få ud af at ansætte dem, de får også et afslag med det samme. En ansøgning som ser masseproduceret ud og som ikke er målrettet direkte mod vores virksomhed/stillingen får også et afslag med det samme. Der ud over er det vigtigt at folk kan stave, formulere sig, sender et billede med, sender deres CV, oplyser deres alder og personlig status, ikke at vi nødvendigvis bruger det til noget, men det viser at man har gjort noget ud af sin ansøgning.”

#7: Send links til dine sociale medier og hjemmeside

Du kan godt regne med at din potentielle arbejdsgiver leder efter dig på nettet efter at have modtaget din uopfordrede jobansøgning.

De vil gerne se, om dit online image matcher det, du har skrevet i ansøgningen.

Gør det nemt for dine arbejdsgivere ved at linke til mere information om dig selv, herunder:

 • LinkedIN-profil
 • Egen hjemmeside, hvis du har en
 • Og gerne projekter du har været med til, du er stolt af at vise frem

Du viser, at du intet har at skjule ved selv at linke til dine private profiler.

Føler du ikke, din arbejdsgiver skal stalke dig på Facebook? Under Indstillinger -> Privatlivsindstillinger har du mulighed for at låse profilen ned for folk, der ikke er venner med dig.

#8: Brug udtalelser og referencer

Når vi skal købe ind på en webshop, kigger vi på anmeldelser på Trustpilot for at se, om andre har gode erfaringer med butikken.

Sådan er det også, når vi skal ansætte nye medarbejdere. Her vil vi gerne se hvad tidligere arbejdsgivere har at sige til dig som ansat.

Hvis du kan tilføje et par udtalelser fra tidligere arbejdsgiver – eventuelt kombineret med et telefonnummer, så din kommende arbejdsgiver kan ringe og verificere informationerne – øger du igen din troværdighed.

#9: Spørg: ”Kender I andre, der kan bruge mig?”

Hvis din uopfordrede ansøgning ikke fører andet med sig end en god snak – det kan jo være, virksomheden bare ikke ansætter lige nu – så spørg, om virksomheden kender andre, der kan have interesse.

Hvis du har givet et godt indtryk af dig selv, får du sandsynligvis et navn eller to.

Når du sender en uopfordret ansøgning og starter med at skrive, du skriver efter reference fra Hans Hansen, så har du allerede en fod inde af døren.

På denne måde bliver dine uopfordrede ansøgninger mere effektive med tiden.

Vi tager os altid god tid til at tjekke de ting, vi får tilsendt af venner og bekendte. Du låner lidt af deres troværdighed. Det er en genvej til et job med din uopfordrede ansøgning.

#10: Tilbyd en kortere praktikperiode

mand med lommeregner

Din arbejdsgiver tager en risiko ved at ansætte dig. Hvis det viser sig ikke at være en succes, har de brugt ikke alene tid, men også lønpenge i den første tid.

Du kan fjerne noget af denne risiko ved at tilbyde at arbejde gratis i et par uger i form af en praktikperiode.

Dette skal du ikke tilbyde til alle virksomheder – du risikerer, nogle vil udnytte dig for et par timers gratis arbejdskraft.

Men tilbyder du et par ugers gratis arbejde til din drømmevirksomhed, så viser du et fantastisk engagement, minimerer deres risiko og øger chancen for at få et job bagefter.

Vær opmærksom på reglerne for gratis arbejde, når du er på dagpenge. Du risikerer at miste dagpenge, hvis du tager selv gratis arbejde uden at have aftalt det med din a-kasse og dit jobcenter, da du skal ’stå til rådighed for arbejdsmarkedet’ og opfylde dine jobansøgningskvoter. Tal med a-kassen før du tilbyder gratis arbejdskraft.

#11: Start op som freelancer

Hvis dine uopfordrede ansøgninger ikke fører noget med sig til at starte med, så giv ikke op.

Start i stedet for som freelancer. Tilbyd din arbejdskraft til potentielle virksomheder på freelancebasis, så de ikke har risikoen med ansættelse.

Det hjælper dig i gang og øger dit netværk. Hvis du er åben om, at du gerne vil have din freelance-investering fører en ansættelse med sig, så vil du – såfremt du leverer værdi – få den tilbudt før eller senere.

Du kan starte op som freelancer inden for de fleste fag. De er nemt, hvis du er tekstforfatter, udvikler eller programmør.

Men også hvis du er:

 • Receptionist – Tilbyd at passe telefonen udenfor almindelig åbningstid, hvor virksomheden lige nu ikke selv bliver dækket
 • Freelancesælger – Tilbyd ”no cure no pay”-salgsarbejde, så virksomheden ingen risiko har
 • Administrativ medarbejder – Tilbyd dine timer til fast pris, så virksomheden kan hyre dig ind, når de har behovet

Og hvem ved – måske finder du ud af, at livet som selvstændig freelancer i virkeligheden er mere dig end et almindeligt job i sidste ende? 🙂

Held og lykke med dine uopfordrede jobansøgninger!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *