Dette skal du være opmærksom på når du som leder står over for bortvisning eller opsigelse af en medarbejder

By: Søren

Som ejer og leder af en virksomhed, er der mange bolde man skal have i luften på samme tid. Der kan være mange grunde til, at man som leder eller HR-chef begynder at bladre leksikon og overenskomster igennem, grundet en eller flere medarbejdere.

Der er tre måder, hvorpå man kan skille sig af med medarbejdere, man ikke længere ønsker at have i sin virksomhed. Den første metode er naturligvis at sørge for, at medarbejderen selv siger op. Dog er dette ikke ønskværdigt, da man efterfølgende oftest vil få dårlig omtale af selv samme medarbejder, da de føler sig uretfærdigt behandlet.http://moth-adv.dk/

De to andre muligheder man har er at opsige eller bortvise den medarbejder, der har vist sig at være et problem for virksomheden på den ene eller den anden måde.

Der findes særlige regler for bortvisning af medarbejdere

Når der er tale om en bortvisning af en medarbejder, skal der være foregået en eller flere faktorer før denne bortvisning kan finde sted. Som overordnet regel kan der kun være tale om en bortvisning, hvis medarbejderen har misligholdt ansættelsesforholdene gentagne gange, eller i svær grad.

Er der f.eks. tale om en medarbejder, der er voldelig overfor kunder, kolleger eller chefer, eller hvis medarbejderen har stjålet fra virksomheden, kan der være tale om en berettiget bortvisning. Man bør overveje om en bortvisning er den eneste mulighed, da dette rammer både medarbejderen og virksomheden økonomisk.

Ved en bortvisning vil den berørte medarbejder risikere at blive sat i karantæne af a-kassen i op til 3 uger efter fratrædelsesdatoen. Samtidig er denne økonomiske forhindring mindre end dén, virksomheden skal overkomme i forbindelse med en eventuel retssag med fagforeningen.

Når du skal opsige en medarbejder

Som leder er det aldrig sjovt at skulle tage en samtale med en af sine medarbejdere om dennes kompetencer og arbejdsflid på arbejdspladsen. Denne opgave er tung at komme igennem, da man som leder er klar over, at det ikke kun påvirker den enkelte medarbejder, men også dennes familie og omgangskreds.

Dog er det en opgave, man engang imellem må løse for at virksomheden kan trives fremover. Der er mange grunde til, at man kan opsige en medarbejder. Dog skal man huske at have sine forklaringer og grunde klar, da man utvivlsomt vil modtage mange spørgsmål fra medarbejderen.

Ofte kan man nøjes med en advarende samtale før en opsigelse, på denne måde kan man forsøge at ordne de problemer, der er på arbejdspladsen eller med den givne medarbejder, der ikke lever op til ansættelseskravene. Find en ansættelsesretsadvokat her.

Der er dog nogle væsentlige ting man som leder skal være opmærksom på, inden man opsiger en medarbejder. Langt de fleste virksomheder følger en overenskomst, hvorfor denne naturligvis skal overholdes. Især gælder reglerne for opsigelsesfrister, opsigelsesgrund og løn i perioden efter afskedigelse.

Det er naturligvis altid den bedste løsning, at man som leder af en virksomhed ikke skal bortvise eller opsige sine medarbejdere, men overvej situationen inden du blot fyrer på gråt papir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *